Телефони за връзка

02-439-5795

Съвети за избор на подходящи пароли и тяхната защита

Десет кратки съвета за компютърната ви сигурност

Практични съвети за сигурността на малкия бизнес

Как да гарантирате сигурността на компютрите си

Съвети за избор на подходящи пароли и тяхната защита

В повечето компании паролите са най-разпространения начин за удостоверяване на идентичността при работа с компютри, софтуерни приложения, онлайн банкиране. Паролите са лесни за използване, но с тях може също така лесно да се злоупотреби. Хакерите имат автоматизирани инструменти, които могат да разкрият недостатъчно сложните пароли за минути, а злонамерени лица с измама могат да подведат служителите да издадат паролите си.

Възползвайте се от нашите съвети за създаване и запомняне на подходящи пароли и ще направите важна стъпка към повишаване на сигурността:

-Третирайте паролите така както се отнасяте с ключовете от офиса - не ги оставяйте където и да е и не ги споделяйте

-Избягвайте използването на лесни за отгатване пароли

-Никога не използвайте имена или числа, които могат да бъдат асоциирани с вас, като рождени дни, прякори, телефонни номера или адреси

-Никога не използвайте потребителското си име като парола, в каквато и да е форма

-Не използвайте собственото си име или това на член от семейството ви или домашен любимец

-Не записвайте паролите на бележка непосредствено до компютъра

-Променяйте периодично паролите си

-Никога не изпращайте парола по имейла

-Използвайте различни пароли за различни приложения

Подходящата парола:

-се състои от комбинация от малки и големи букви плюс цифри и символи (S може да се замени от символа $,а O с нула и т.н..)

-има най-малко осем символа (колкото повече символи съдържа, толкова по-трудно е да се открадне или познае с хакерски инструмент)

-лесно се запомня и не трябва да бъдат записвана

Съвети за създаване на лесни за запомняне на паролите

-Направете съкращение от първите букви на всяка дума на припева на някаква песен

-Изберете две кратки думи, които нямат нищо общо една с друга и ги комбинирайте, като използвате символи или цифри, например „Nebe11office”, “Baven!12ulica”

-Използвайте фраза като замените ‘о’тата с нули, ‘i’тата с единици и т.н.

[Нагоре]

Десет кратки съвета за компютърната ви сигурност

-Редовно инсталирайте най-новите актуализации на софтуера, който използвате.

-Проверете всички настройки и ги променете, така че да гарантират вашата сигурност. В повечето случаи настройките по подразбиране не са такива.

-Използвайте защитна стена, за да контролирате какво влиза и излиза от вашия компютър.

-Използвайте добри пароли: нека да бъдат поне с осем символа, да съдържат букви, числа и други знаци.

-Сменяйте паролите си поне веднъж на няколко месеца и не използвайте една и съща парола за различни неща.

-Инсталирайте си добра антивирусна програма и редовно я актуализирайте!

-Не отваряйте изпълними файлове, за които не сте 100% сигурни че са безопасни, без значение как и откъде сте ги получили.

-Когато приключите с използването на интернет базирана услуга, първо се отпишете от нея и след това затворете браузера. Ако трябва да напуснете компютъра си, не оставайте отворени такива програми или връзки или го заключете с помощта на клавиша с логото на Windows и L.

-Не използвайте обществени компютри за приложения, в които трябва да се включите с име и парола. Те обикновено са заразени с троянски коне, които могат да прихванат вашите пароли.

-Правете архиви и ги съхранявайте на сигурно място.

-Ако не разбирате нещо, не го правете. Обърнете се за помощ към някого, който може и знае как да реши проблема ви. Да правиш нещо, което не разбираш е най-лесния начин да се създадат редица компютърни проблеми или да се зарази системата с вирус или троянски кон.

[Нагоре]

Практични съвети за сигурността на малкия бизнес

Малкият бизнес не е имунизиран срещу растящите Интернет заплахи. Атаките към него непрекъснато се увеличават и и често предизвикват проблеми в нормалното протичане на работата му.

Бизнесът в днешно време зависи в огромна степен от компютрите и електронно съхраняваните данни.

Следващите практични съвети ще помогнат за осигуряване на информационната сигурност на бизнеса ви и няма да ви костват нито много средства, нито много време

-Използвайте сигурни пароли — Паролите са най-често използвания метод за удостоверяване на самоличността на потребителите за получаване достъп до компютърната система. Разбиването на паролите е начин хакерите да получат неразрешен достъп до компютърната мрежа. Затова е важно да се използват силни, трудни за разбиване пароли. Силната парола се състои от най-малко осем символа и включва комбинация от малки и главни букви, числа и символи. Понякога в опита си за интеграция на такава комбинация създаваме трудни за запомняне пароли. А паролите не трябва да бъдат записвани и оставяни на открито. За да бъдат паролите лесни за запомняне и трудни за отгатване опитайте да замените буквите S със знака за долар ($) и буквите O с числото 0. Използвайте различни пароли за различните системи или услуги, до които имате достъп и сменяйте паролите на всеки 45-60 дни.

-Използвайте интелигентно електронната поща — тя е пълна с потенциални рискове за сигурността , а и повечето заплахи се разпространяват по имейла. Дори и при наличие на антивирусно решение е възможно заразено съобщение ще успее да се промъкне през защитата му. За да избегнете заразяване никога да не отваряте прикачени файлове от непознати изпращачи. Дори ако познавате изпращача, подробно разгледайте прикачения файл преди да го отворите. Ако прикачения файл има нетипично разширение – не го отваряйте. Друг широко разпространен проблем е нежеланата поща. Не отговаряйте на нежелани писма, дори и в опит да се отпишете – това само информира спамърите, че успешно сте получили тяхното съобщение и те ще продължат да изпращат още повече спам. Също така, внимавайте за измамни съобщения – имейли които изглеждат легитимни съобщения от ваши партньор, но се опитват да ви накарат да разкриете персонална информация. Не препращате предупреждения за вируси и други верижни писма, които получавате по имейла, така само спомагате за спама.

-Бъдете внимателни в Интернет — в противен случай можете да изложите бизнеса си на ненужни заплахи. Активирайте настройките за сигурност на вашия уеб. Не активирайте споделяне на файлове, то може да бъде като отворена врата за вируси и други атаки. Избягвайте отварянето на реклами от изскачащи прозорци. Внимавайте при предоставяне на лична информация онлайн. Дори и уеб страница да претендира, че е сигурна, ако не започва с https: вместо с http:, не предоставяйте такава информация. Страницата не е осигурена и информацията, която попълвате няма да бъде криптирана и поради това е уязвима.

-Използвайте антивирусен софтуер — това все още е най-добрия начин за защита срещу днешните вируси, червеи и троянски коне. Антивирусният софтуер трябва да бъде инсталиран на сървърите, настолните компютри, лаптопите и всички устройства, използвани за отдалечена връзка с вашата мрежа. Само инсталирането на антивирусен софтуер не е достатъчно. За максимална защита от последните заплахи, трябва ежедневно да се актуализират вирусните дефиниции и да се прави пълно сканиране на системата поне веднъж седмично.

-Използвайте защитна стена — помислете за всички важни и конфиденциални данни, които се намират в мрежата на вашата фирма. Знаете ли, че всеки път когато се свържете с компютъра си към Интернет, към вашата мрежа се отваря директен канал. Без наличието на защитна стена излагате тази информация на риск. Firewall-ът е защитната стена около фирмената мрежа, която пази вътрешната информацията като постоянно наблюдава всички данни влизащи и излизащи от мрежата, търсейки нередности или знаци за проблеми. Ако вашите служители използват компютрите си и извън офиса, те също трябва да са осигурени с Firewall, т.к. няма да бъдат предпазвани от локалния ви Firewall докато са навън.

*Откъс от Symantec Small Business Library

[Нагоре]

Как да гарантирате сигурността на компютрите си

За да гарантирате сигурността на компютъра си се нуждаете от добре проектираната система, включваща следните елементи:

- Защитна стена (Firewall) за защита от хакери и контрол върху достъпа до Интернет

-Антивирусна защита за защита от вируси

-Филтър върху съдържанието за предотвратяване разглеждането на нежелани Интернет страници или изпращането и получаването на нежелани имейли

-Подходящи вътрешнофирмени предпазни мерки за да бъде доизградена системата на сигурност

Защо се нуждаем от защитна стена?

В днешно време е почти невъзможно да бъде конкурентноспособни без достъп до Интернет. Но този достъп е свързан с риск за данните Ви или за производителността на вашите служители, ако не бъдат взети съответните мерки за защита. Защитата от Интернет атаки отвън се осъществява посредством т.нар. Firewall. Защитната стена може да се използва и за контрол на вътрешния достъп до Интернет.

Какво е защитна стена?

-Защитна стена (firewall) е компонент от добре проектирана мрежа, който контролира достъпа вътре в или извън мрежата.

-Със защитна стена можете да се разреши необходимия отвън достъп до вашите компютри, докато същевременно се блокира достъпа на неупълномощени лица до тях

-Със защитна стене можете да наложите и определена политика за вътрешния персонал – например да има достъп само до определени области в Интернет и дори да се контролира съдържанието, което е разрешено да се разглежда.

Видове защитни стени

Има два основни вида защитни стени – хардуерно и софтуерно базирани:

-Някои хардуерно базирани стени имат също така вградена антивирусна защита и други възможности.

-В софтуерно базираните стени могат да се правят много допълнителни настройки, което позволява да бъдат персонализирани в голяма степен, давайки възможност за по-добро управление.

Ползи от защитната стена

Използването на добре конфигурирана защитна стена ще предотврати такива проблеми като:

-Опит да бъдат увредени от хакери твърдите дискове или дъната на вашите компютри.

-Изпращане на информация за Вас до други лица от програми, инсталирани на компютрите Ви без Ваше внимание.

-Шпиониране на съобщенията, които изпращате в Интернет.

-Шпиониране на цялата Ви входяща и изходяща електронна поща.

-Претоварване на Интернет връзката Ви от други лица, така че вашите потребители да не могат да я използват нормално.

-Вашият персонал ще може да посещава само страници, свързани с неговата работа и няма да се разсейва от други страници в Интернет.

-Всяка информация, постъпваща в мрежата Ви може да бъде проверена за наличие на определени нежелани думи и да бъде спряна.

-Можете да получавате предупреждения при всеки опит за хакерска атака, както и справка за действията на всичките потребители в мрежата Ви.

Защо се нуждаем антивирусна защита?

-Хиляди вируси се появяват всеки ден и нито един компютър не е в безопасност без антивирусна защита.

-Вируси могат да ни заразят от най-различни източници - при копиране на външни данни на компютъра Ви или по имейла.

-Най-новите видове вируси могат да заразят вашия компютър дори като посетите страница в интернет.

Системите за антивирусна защита ще бъдат от полза само, ако са актуални. Твърде често се забравя редовното актуализиране на антивирусните дефиниции, макар че именно те определят кои вируси ще разпознае и изтрие антивирусната програма.

Когато вирус се опитва да влезе в компютъра Ви, най-често чрез заразен e-mail, антивирусната програма го проверява по своя списък с познати вируси. Ако вирусните дефиниции са актуални, антивирусната програма разпознава нашественика и бързо го изтрива или отделя в отделна папка под карантина.

Ако антивирусните Ви дефиниции не са актуални, антивирусната програма няма да го разпознае като опасен, т.к. няма да бъде в нейния списък и ще пропусне в компютъра Ви.

Видове антивирусна защита

Има два основни подхода за защита от вируси – сървърно базирани и клиент базирани.

-Сървърно базираните антивирусни решения проверяват и получават ежедневно всички вирусни дефиниции и актуализират всички компютри без намеса от страна на потребителя. От сървъра могат да се виждат всички компютри и да се следи тяхното нормално функциониране, да се проверяват настройките, да се почистват системите. Така всички компютри ще бъдат защитени централизирано. Също така сървъра може да се настрои по начин, позволяващ ни да наблюдаваме системата Ви от нашия офис и да помогнем за решаването на проблемите с вируси, ако възникнат такива.

-Клиент базирано решение означава, че всеки компютър трябва да бъде поддържан и актуализиран ежедневно. Всеки от компютрите трябва да се следи индивидуално и това става трудоемка задача при наличие на повече работни станции.

Филтриране на съдържанието

Съдържанието на страниците, които се разглеждат в Интернет и съдържанието на входящите и изходящите имейли могат да бъдат филтрирани, за да се защити вътрешнофирмената информацията. Също така могат да бъдат ограничени страниците, които могат да се посещават от служебните компютри.

Подходящи вътрешни предпазни мерки

При сървърно базираните компютърни системи е препоръчително да се наложат по-високи изискания към паролите от съображения за сигурност.Персоналът трябва да получи подходящо обучение и да знае, че не бива да споделя паролите си, да ги дава на никой друг. Също така е изключително важно да се следи да бъдат моментално променяни паролите на служители, които вече не работят в компанията и т.н.

Партньори

AVG Anti-Virus  |  BMG |  BWA |  Kerio |  Microsoft |  Persy |  PolyComp |  Stantek |  SuperHosting.bg