Телефони за връзка

02-439-5795

Удължете живота на батерията на лаптопа си

Как да ускорите отварянето на файловете

Внесете ред в компютъра си с четири лесни стъпки

Избегнете най-честите грешки при работа с компютъра

 

Удължете живота на батерията на лаптопа си

Няколко прости съвета, с помощта на които да намалите консумацията на ток и да увеличите броя часове, през които да работите с батерията на лаптопа си:

- Намалете яркостта на екрана си. Това е едно от най-лесните и ефективни неща, които можете да направите. Компютърните екрани използват изненадващо количество енергия, когато са в режим на максимална яркост. Колкото по-блед е екрана, толкова по-бавно ще се изчерпи батерията.

-Намалете до минимум движещите се части. Шумните вентилатори и оптичните устройства бързо могат да изтощят батерията. Постарайте компютърът да не прегрява и се въздържайте от пускането на DVD-та или CD-та.

-Изключете опциите за автоматичен запис.Автоматичният запис харчи повече ток, отколкото би ви се искало когато сте само на батерия. Периодично записвайте сами това, върху което работите.

-Не използвайте много приложения едновременно. Старайте се броя стартирани програми и процеси да бъде минимален. Офис приложения като Word, Excel и Outlook обикновено изразходват по-малко електричество от графични програми и програми натоварващи по-сериозно процесора като програми от пакета на Adobe, видео игри, музика и филми.

- Не използвайте външни устройства. Всяко устройство, свързано към компютъра чрез USB, дори и в момента да е изключено, изразходва енергия, така че избягвайте използването на мишки или флаш устройства.

-Изключете безжичната мрежа, ако не използвате Интернет. Обикновено това става от отделно копче, клавиш или клавишна комбинация на лаптопа (за повече информация проверете в упътването за потребители). В противен случай преносимият ви компютър непрекъснато търси нови безжични мрежи, а това хаби повече енергия отколкото е необходимо.

В допълнение, лаптопите под Windows XP, Windows Vista и Windows 7 имат Power Options в контролния панел, даващи възможност за настройка на консумацията на електричество.

Ако имате сравнително нов лаптоп най-вероятно е с литиево-йонна батерия. Този вид батерии нямат проблем при частичното зареждане, така че зареждайте батерията при всеки удобен случай, независимо дали сте изхабили само малка част от нея. Никога не оставайте литиево-йонна батерия да се изразходи напълно.

Ако имате по-стар компютър (на повече от три години), може би той е с никел-метал-хидридна батерия (NiMH). Проверете в документацията на лаптопа за да сте сигурни дали е такава. Този вид батерии трябва напълно да се изразходват и презареждат на всеки няколко месеца. За да я изразходите напълно, просто извадете захранването на лаптопа и го използвайте докато батерията свърши. Заредете диск от DVD устройството за да ускорите процеса, ако желаете. След като батерията свърши, заредете я напълно.

[Нагоре]

 

Как да ускорите отварянето на файловете

 

- Редовно извършвайте проверка на диска

Scan disk ще поправи много от грешките на Вашия диск, а пълното му сканиране може да провери и за физически увреждания.

В зависимост от размера на твърдия Ви диск, сканирането може да отнеме доста време, през което няма да може да правите нищо друго на компютъра си.

Преди да пуснете Scandisk, изключете всички други приложения.

За Windows XP отворете „My computer” от „Start” менюто, а за Windows Vista "Computer". Изберете диска, който ще проверявате, натиснете десния бутон на мишката и изберете „Properties „ в появилото се меню. След това изберете „Tools” в новоотворения прозорец и кликнете върху бутона “Check Now…”. Изберете „Automatically fix file system errors” за автоматична поправка на грешките. Опцията “Scan for and attempt recovery of bad sectors” ще направи проверка и за физическа повреда на твърдия диск.

-Дефрагментирайте файловете на твърдия си диск

Дефрагментацията подрежда файловете на твърдия Ви диск, така че да могат да бъдат достъпвани по-бързо. Така работата на компютъра Ви се ускорява и документите се отварят по-бързо.

Може да изберете тази опция като кликнете върху бутона “Start”, след това “Programs,” “Accessories”, „System Tools,” и накрая “Disk Defragmenter.

-Извършвайте проверка за вируси

Актуализирайте редовно антивирусната си програма и веднъж седмично правете пълна проверка за вируси. Ежедневно извършвайте частична проверка за вируси, най-добре малко след края на работния ден.

-Проверявайте компютъра си за spyware и adware

-Много Интернет страници инсталират шпионски рекламен софтуер (spyware / adware) в компютъра Ви без ваше знание - от „cookies”, проследяващи къде ходите в Интернет до програми, които дават достъп на други лица до вашия компютър. От Интернет можете да свалите много програми, с които да ги намерите и унищожите.

[Нагоре]

 

Внесете ред в компютъра си с четири лесни стъпки

 

Запазването на голямо количество излишни файлове в компютъра е евтино, но може да затрудни намирането на необходимата ви информация и да ви донесе големи загуби и пропиляно напразно време. Ето няколко прости трика как да поддържате подредена информацията на твърдия си диск.

-Архивирайте и изтривайте старата информация

Ако не сте отваряли файловете в продължение на цяла година, едва ли ще ви се наложи да го направите. Така че съвсем спокойно бихте могли да ги изтриете. За да не се притеснявате, че нещо може да ви потрябва веднага след изтриването е добре да си направите папка архив и да ги преместите файловете там или да ги архивирате и запишете на DVD.

-Използвайте „shortcuts” вместо да правите дубликати

Ако работите върху няколко проекта, всички от които използват даден документ , не правете копие на документа в папката на всеки проект. Вместо това определете папка, в която да държите оригинала и да направете „shortcut” към оригинала в останалите папки. Така няма да дублирате една и съща информация на няколко места и да разследвате коя е най-актуална.

-Използвайте описателни имена за папките и документите

Звучи съвсем просто, но въпреки това много хора поставят на важни документи имена от рода на ”Document1.doc”. Изберете достатъчно описателно име, така че да бъдете в състояние да разпознаете необходимия ви файл от пръв поглед.

-Не запазвайте информация, която не Ви е необходима

Когато получите файл по имейла за преглед и коментар, обикновено го сваляте на компютъра си, правите нужните бележки, записвате го и го изпращате обратно. След като приключите с това, не е необходимо да продължавате да пазите файла на компютъра си. Създайте си папка за подобни неща и на определен период от време изтривайте файловете, натрупани в нея.

[Нагоре]

 

Избегнете най-честите грешки при работа с компютъра

 

Това са най-разпространените грешки, избягването на които ще Ви помогне да работите по-добре с компютъра си и да предотвратите много проблеми.

-Не включвайте компютъра директно в електрическата мрежа без никаква защита

Директното включване към електрическата мрежа наистина може да унищожи физически Вашето компютърно оборудване, както и данните на него. Мнозина смятат, че системата е изложена на риск само по време на бури, но в действителност внезапното прекъсване и включване на електричеството независимо от причината може да доведе до изгаряне на някои компоненти. Съвсем обикновени неща като включване на допълнително устройство в електрическата мрежа може да предизвика перенапрежение на тока. Пренапрежение може да се получи и при повторното пускане на тока след кратко прекъсване.
Използването на защита за компютърното оборудване е от голямо значение за предпазването му от повреди. Повечето от най-евтините предпазители изгорят при първото пренапрежение на тока и след това се налага подмяна. Едно непрекъсваемо токозахранващо устройство е (UPS) е много по-добра алтернатива от предпазителя - има батерия, която поддържа тока известно време и дава възможност да се запишат работните документите и да се изключи нормално компютъра. .

-Не използвайте Интернет без защитна стена (Firewall)

Директното включване към Интернет излага компютъра на опасност от вируси и хакерски атаки. Всеки компютър с интернет връзка трябва да бъде предпазван от защитна стена. Тя може да бъде вградена в модема или рутера, персонална защитна стена (като вградената в Windows или софтуер на други компании) или специално отделен компютър в мрежата с инсталиран специализиран софтуер.

-Не пренебрегвайте редовните актуализации на програмите за предпазване от вируси и шпионски програми

Антивирусните програми понякога са много досадни. Те блокират някои приложения, които искате да използвате . Налага се да ги изключите, за да можете да инсталирате нов софтуер, а и трябва непрекъснато да ги актуализирате. Но в днешно време дни не можете да си позволите да останете без актуална защита от вируси. Злонамерени програми като троянски коне, вируси и червеи, могат не само да увредят системата ви, но и да се разпространят до останалите компютри в мрежата и така да доведат до срив в цялата мрежа.
Друга сериозна заплаха са шпионските програми, които се инсталират на компютъра ви (обикновено без вашето знание) и събират информация от вашата система, която след това се изпраща на автора на програмата. Така че в допълнение към антивирусната програма е препоръчително да се използва и специализиран софтуер за предпазване от подобни заплахи.

-Не допускайте препълване и фрагментиране на твърдите дискове

Инсталирането и деинсталирането на много програми, както и добавянето и триенето на информация от всякакъв вид води до фрагментиране на твърдия ви диск. Когато записвате файл върху нов диск, той се съхранява в последователни сектори от диска. Ако изтриете файл, който е заемал 5 сектора и след това запишете нов с размер, който изисква 8 сектора, първите пет части ще се запишат в освободените пет сектора, а останалите в три нови. Това прави файла фрагментиран или разделен. Когато отваряте този файл, четящите глави на диска няма да намерят целия файл в последователни части от диска и ще се наложи да ги отварят от различни места. Това води до забавяне на достъпа до тях. Ако файлът е част от програма, програмата ще се стартира по–бавно. Един много фрагментиран диск може да забави значително работата на компютъра ви.
Редовното използване на програма за дефрагментиране на твърдия диск – вградената в Windows или специализирана програма, ще пренареди фрагментираните части от файловете и ще помогне за по-бързата работа на компютъра ви.
Друга често срещана причина за забавяне на компютъра и лоша работа на различните приложения е препълнения диск. Затова е препоръчително да преглеждате данните на твърдия си диск и да изтривате своевременно ненужната информация, за да имате достатъчно свободно място.

-Не отваряйте всички прикачени файлове

Не бързайте да отворите веднага всеки прикачен файл в имейлите, който получавате. Не всички прикачени файлове са безобидни - някои са вируси, които могат да заразят компютъра ви, да изтрият документи или системни папки от него и да изпращат вируси до всеки контакт, който е записан във вашата поща.
Най- опасните прикачени файлове са изпълнимите файлове с разширения като .exe, .cmd и др. Файловете с разширения .doc, .xls могат да съдържат вградени макроси с вируси. А на пръв поглед безопасни текстови файлове с разширение .txt и графични с разширение. gif, .jpg, .bmp може в действителност да се окажат вируси поради настройката на Windows за скриване на познатите файлови разширения.
Отваряйте прикачени файлове само ако са от доверен източник и ги очаквате. Дори ако изпращачът ви е познат е възможно компютърът му да е заразен с вирус, който изпраща прикачения файл до вас без тяхно знание.

[Нагоре]

 

Партньори

AVG Anti-Virus  |  BMG |  BWA |  Kerio |  Microsoft |  Persy |  PolyComp |  Stantek |  SuperHosting.bg